Pőcze Zsolt

Ügyvezető és alapító - okleveles informatikus mérnök, természetvédő, amatőr biológus

Gyerekkorom óta figyelem a természetes környezetet. Láttam a város szélén patakba ömlő szennyvizet, a kiírtott erdők helyén haldokló páfrányokat, csávázott kukoricától tömegesen elhullott madarakat, a lezárt templompadláson éhen halt denevéreket, de a legszembetűnőbb mégis a hiány. Az üresség, ami az emberek által végtelenül önző módon kihasznált, tönkretett földterületeken tapasztalható: az erdőkből kiírtott hóvirág, a patakokból eltűnt halak, a mezőkről hiányzó orchideák, az erdőkből hiányzó mókusok, az égről hiányzó fecskék: a természeti sivatag, amit az ember létrehoz maga körül és ami okozza: az értelmi sivatag, ami a fejekben van.

Azért alapítottam a Völgyerdő Természetvédelmi Parkot, hogy szigeteket hozzunk létre, amelyek ellenállnak az emberi pusztításnak, oázisokat a kietlen sivatagban, és hogy rendet tegyünk a fejekben, fényt vigyünk a sötéségbe. Kinyissuk az emberek szemét, hogy milyen csodálatos dolgokról maradnak le, ha nem őrzik meg az őshonos fajokat, társulásokat.

Az információ érték, és a természet nem más, mint az evolúció által évmilliárdok alatt összegyűjtött és DNS-ben tárolt információ. Ez az érték nem összemérhető a kicsinyes emberi vágyakkal, az emberek számára mégis fontosabb, hogy önző céljaikat elérjék, mint az, hogy élni hagyják a többi fajt.

 

Please publish modules in offcanvas position.